Skip to main content

Χειρουργική Στόματος

Χειρουργική Στόματος

Η χειρουργική στόματος αποτελεί ένα αντικείμενο της οδοντιατρικής με ποικίλες εφαρμογές. Απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και βαθιά γνώση της ανατομίας και της βιολογίας του στόματος.

Χειρουργικές Εξαγωγές δοντιών

Πολλές φορές η εξαγωγή ενός δοντιού μπορεί είναι μια περίπλοκη διαδικασία κατά την οποία είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση χειρουργικών τομών. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν οι εξαγωγές έγκλειστων και ημιέγκλειστων δοντιών και υπολειπόμενων ριζών.

Χειρουργική ενδοδοντική θεραπεία

Σε περιπτώσεις όπου μια συμβατική ενδοδοντική θεραπεία δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και ένα δόντι εμφανίζει συμπτώματα επαναμόλυνσης , η χειρουργική ενδοδοντική θεραπεία ή αλλιώς ακρορριζεκτομή είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την εξαγωγή του. Ο οδοντίατρος μετά από ακτινογραφικό έλεγχο , ανοίγει μια μικρή δίοδο προς την εστία μόλυνσης (ακρορρίζιο του δοντιού) την οποία και αφαιρεί.

Χειρουργική περιοδοντική θεραπεία

Σε περιπτώσεις που η συντηρητική περιοδοντική θεραπεία δεν είναι αρκετή για την αποκατάσταση της υγείας των περιοδοντικών ιστών, η χειρουργική του περιοδοντίου είναι η μέθοδος εκλογής. Ο οδοντίατρος με χειρουργικές τομές αποκτά πρόσβαση στις εστίες μόλυνσης και εφαρμόζει τεχνικές εξατομικευμένες στο εκάστοτε πρόβλημα (μηχανικό καθαρισμό των ριζών, τοπική αντισηψία, τοποθέτηση μοσχεύματος).

Πλαστική χειρουργική ούλων

Η λειτουργικότητα και η αισθητική του στόματος εξαρτάται όχι μόνο από την υγεία των δοντιών αλλά και από τα ούλα. Ένα σύνηθες πρόβλημα των ούλων, οι υφιζήσεις , μπορεί να αντιμετωπιστεί με την πλαστική χειρουργική ούλων. Είναι μια τεχνική κατά την οποία λαμβάνεται μόσχευμα μαλακών ιστών από τον ίδιο τον ασθενή, συνήθως από την υπερώα (ουρανίσκος) και τοποθετείται στις προβληματικές περιοχές , μειώνοντας έτσι την έκθεση των ριζών στο στόμα.

Εκτομή χαλινού

Ο χαλινός είναι συνδετικός ιστός που ενώνει το χείλος με τα ούλα που βρίσκονται κοντά στα δόντια. Ορισμένες φορές στο σημείο όπου καταφύεται ένας χαλινός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όπως υφιζήσεις ούλων και αραιοδοντία. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εύκολα με μια πολύ μικρή τομή και επαναδιαμόρφωση των ιστών, ώστε οι κινήσεις του χείλους να μην προκαλούν τάσεις στα ούλα.

Αφαίρεση κύστεων

Οι κύστεις είναι αλλοιώσεις που περιέχουν μεγάλο μικροβιακό φορτίο. Στην στοματική κοιλότητα εντοπίζονται στα οστά των γνάθων και υπαίτια είναι συνήθως τα δόντια. Σε μεγάλες σε μέγεθος κύστεις η χειρουργική αφαίρεσή τους αποσκοπεί στο να αποφύγουμε την καταστροφή του οστού των γνάθων και των παρακείμενων υγειών ιστών, αλλά και στην αφαίρεση της εστίας μόλυνσης η οποία μπορεί να προκαλέσει μικροβιαιμία και προσβολή  άλλων ιστών.

Ανύψωση ιγμορείου

Στην άνω γνάθο οι ρίζες των πίσω δοντιών βρίσκονται σε στενή σχέση με το ιγμόρειο. Στην περίπτωση που χαθούν δόντια σε εκείνη την περιοχή, το ιγμόρειο έχει την τάση να μεγαλώνει σε βάρος του οστού της γνάθου. Συνεπώς, κατά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε αυτή την περιοχή είναι πιθανό να μην υπάρχει επαρκές οστό για την σωστή τους στήριξη. Η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η ανύψωση του ιγμορείου με τοποθέτηση οστικού μοσχεύματος. Πρόκειται για μια τεχνική που συνήθως εφαρμόζεται ταυτόχρονα με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος, εκτός και αν η απώλεια οστού είναι πολύ μεγάλη οπότε μπορεί να επιλεγεί η εμφύτευση να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Αφαίρεση καλοήθων όγκων

Οι καλοήθεις όγκοι του στόματος εμφανίζονται συνήθως σε σημεία του βλεννογόνου που τραυματίζονται συχνά ή κοντά σε περιοχές όπου λείπει κάποιο δόντι. Το περιεχόμενό τους μπορεί να ποικίλει και συνήθως αφαιρούνται για λόγους εμφάνισης ή γιατί εμποδίζουν την ομιλία ή την μάσηση. Η αφαίρεση τους είναι συνήθως απλή και με ομαλή μετεγχειρητική πορεία.

PRF και Οστικά Μοσχεύματα

Το PRF είναι ένα φυσικό βιολογικό υλικό που παρασκευάζεται από το αίμα του εκάστοτε ασθενή και επιτρέπει την δημιουργία βιοϋλικού πλούσιου σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες (PRF).

Tα αιμοπετάλια μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναγέννηση των ιστών καθώς αποτελούν «αποθήκες» αυξητικών παραγόντων και κυτοκινών που προωθούν την ανάπτυξη, αναγέννηση και ωρίμανση των μαλακών και σκληρών ιστών της στοματικής κοιλότητας.

Το PRF επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης και βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα της οστικής μεταμόσχευσης. Είναι ικανό να προάγει τη δημιουργία τόσο μαλακών ιστών όσο και οστού χρησιμοποιούμενο  σε συνδυασμό με μοσχεύματα ή μόνο του . Η διαδικασία παρασκευής PRF είναι απλή και περιλαμβάνει την λήψη αίματος του ασθενούς και την επεξεργασία του σε φυγόκεντρο. Οι πρωτεΐνες του πλάσματος μέσα σε λίγα λεπτά συμπυκνώνονται σε ένα παρασκεύασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υγρό για έγχυση στους ιστούς, μεμβράνη για κάλυψη τραυμάτων ή σε μίγμα με οστικό μόσχευμα (sticky bone).

Οι αυξητικοί παράγοντες του πλάσματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληθώρα χειρουργικών διαδικασιών στο στόμα με απόλυτη ασφάλεια διότι το πλάσμα είναι αυτόλογο, δηλαδή προκύπτει από το αίμα του ίδιου του ασθενούς και δεν προκαλεί αντιδράσεις ή αλλεργίες.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα ή χρειάζεστε κάποια συμβουλή ;